Здравната каса да има статута на застраховател или добавяне на още разходи

...
Здравната каса да има статута на застраховател или добавяне на още разходи
Коментари Харесай

Реформата в здравеопазването: задължителна застраховка и узаконено доплащане за здраве

Здравната каса да има статута на осигурител или добавяне на още разноски за здраве и легализиране на доплащането от страна на пациентите. Така могат да се обобщят накратко препоръчаните модели за промяна в опазването на здравето, които бяха показани през днешния ден от здравния министър Кирил Ананиев на Национална кръгла маса пред представители на всички заинтригувани страни - съсловни организации, депутати, застрахователи, пациентски и бизнес организации. 

Ананиев предложи два разновидността за промяна, като разгласи, че това не са крайни разновидности, а по-скоро слагат тематиката за разглеждане. Няма и краен период за реализиране на консенсус по предложенията за промяна. 

Първият модел е за цялостна демонополизация на Здравната каса. В този случай Касата ще би трябвало да се конкурира със застрахователи. В този случай здравната вноска остава 8%, като пациентът самичък ще избира къде да отиват тези пари. 

Личните лекари ще би трябвало да са сключили контракти с всички застрахователи и да препращат пациентите си към тези лечебни заведения, с които е сключил контракт техният осигурител.

НЗОК ще има статут на осигурител. И Здравната каса, и застрахователите ще би трябвало да са лицензирани и да дават отговор на избрани условия, които ще са дефинирани със закон. Всички осигурители ще образуват Осигурителен пул. 

Застрахователите ще получат народен статут - ще могат да оперират на територията на цялата страна. 

Касата и застрахователите ще подписват контракти с реализатори на медицински услуги на конкурентен принцип. Конкуренцията ще е на основата на качеството на контрактуваните с доставчиците здравни услуги, както и на бонусите и отстъпките, които те дават.

Законодателно ще се дефинира система за ръководство на риска на основата на критерии като пол, възраст, район и формулата ще се усъвършенства годишно. Целта е застрахователите да одобряват всички пациенти и да няма селекция на риска според от здравния статус на пациента.

В първия модел за промяна се планува основаване на гаранционен фонд, който ще се образува от здравните вноски, събрани през първата година от въвеждането на модела. Парите във фонда ще могат да се употребяват единствено за здравноосигурителни заплащания при банкрут на осигурител.

Вторият модел е с три стълба. Първият дирек е наложителното обезпечаване. Средствата в него ще са от здравните вноски, които остават в размер на 8%. Вторият дирек е наложителна закрепена здравна застраховка от 12 лв. на месец, а третият - непринудено здравно обезпечаване. 

Всеки пациент ще е задължен да се застрахова за покриване на спомагателни действия над главния пакет - сериозни болести и злополуки. Застрахователите няма да имат право да отхвърлят такава застраховка. Държавата ще покрива застраховките на пенсионерите, безработните, обществено слабите и децата. Държавните чиновници сами ще заплащат спомагателната наложителна застраховка. 

НЗОК също ще може да се конкурира за присъединяване във втория и третия дирек.

В този вид ще има рамково договаряне на цени и размери на медицинските действия, като тези цени ще са наложителни за главния пакет в цялата страна. Договарянето ще е за период от най-малко 1 година. По същия метод ще се дефинират национални цени за медикаментите и медицинските произведения. 

Всяка болница ще може да избира на какви цени да работи, като в случай че те са по-високи от избраните при рамковото договаряне, разликата ще се заплаща от пациентите или с доброволната застраховка. 

Ще бъде избрана сериозна линия - сума, над която престоят в болница ще се заплаща от наложителната застраховка. Ако сумата не надвишава границата, сметката ще се заплаща от НЗОК и от пациента в съответствие надлежно 90% и 10%.

Именно тази концепция докара и до най-вече рецензии от страна на присъстващите на разискването. Тя на процедура разрешава на лечебните заведения да подвигат свободно цените си, с цел да компенсират недофинансираните клинични пътеки, а пациентите ще би трябвало да заплащат разликата, като с това се узаконява доплащането, което сега сформира близо 50% от заплащанията за здраве при 15% приблизително за Европейски Съюз. 

Според здравното министерство с това доплащане пациентът ще бъде включен по-активно в контрола на парите, които отиват за здраве. 

Очакванията са с заплащанията от 12 лв. на месец за втория дирек в опазването на здравето да влязат към 860 млн. лв. в допълнение, което обаче отново няма да е задоволително на фона на доплащаните от пациентите сега към 3,6 милиарда лв.. 

Този факт беше посочен като друга рецензия към Министерство на здравеопазването. 

Омбудсманът Мая Манолова акцентира, че тези оферти се отнасят значително за приходната част в системата, само че не излиза наяве по какъв начин това ще докара до решение на проблемите в опазването на здравето. 

Примерите за увеличението на парите, които се вливат в опазването на здравето през годините, са показателни, че повече пари не значат по-добро опазване на здравето, безапелационна бе тя. 

Представителите на застрахователите пък показаха, че е добре първо да се обясни кое какъв брой коства в системата и надлежно защо е задоволителен общественият запас. 

Остана без отговор въпросът по какъв начин ще се подсигурява, че пациентите няма да доплащат над регламентираното в модела за промяна. Не стана ясно и по какъв начин тези промени ще подобрят качеството на българското опазване на здравето. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР